Věděli jste, na co si dát pozor při výběru autosedačky?

První, co Vám přijde na mysl při výběru autosedačky je bezesporu bezpečnost. Není to však jediný faktor, který musíte brát v úvahu při výběru autosedačky. Pokud sedačku nedostanete do auta, bude Vám na nic, že splňuje nejpřísnější bezpečnostní normy a získala několik certifikací. Stejně tak musí být dostatečně pohodlná, odolná a praktická, aby Vám mohla sloužit co nejdéle. Na co si tedy dát pozor?

bastiaan_rwf_sesja_5

Bezpečnost na první místě!

Používání autosedaček sice nařizuje zákon, ale vybrat už si musíte sami. Co tedy sledovat, abyste koupili opravdu bezpečnou sedačku?

Nejdůležitějším vodítkem jsou evropské normy, konkrétně směrnice ECE R44, později doplněná přísnější směrnicí ECE R129. V současné době platí obě současně a liší se především kategorizací. V prvním případě se dělí sedačky podle váhy dítěte a ve druhém podle jeho výšky. Pozdější směrnice navíc přidává i nutnost umožnit používání systému ISOFIX.

A co to tedy znamená?

Jestliže si vyberete autosedačku, která splňuje směrnici ECE R44, rozhodně máte jistotu, že Vašemu dítě během přepravy v autě poskytnete dostatečnou ochranu. Pokud si však chcete být ještě jistější, hledejte takovou, která splňuje směrnici ECE R129. Tyto sedačky jsou testovány i na boční nárazy a systém ISOFIX umožňuje to nejlepší ukotvení sedačky v autě. Zaručuje tak její nehybnost za všech okolností a Vaše dítě bude chráněno tím nejlepším možným způsobem, jaký je v současné době k dispozici.

Velikost vůči dítěti

Dalším důležitým faktorem při výběru autosedačky je velikost a váha Vašeho dítěte. Jak jste si mohli přečíst výše, starší norma sedačky dělí podle váhy, novější pak podle výšky. Je jen na Vás, jakou z nich zvolíte, a podle kterého parametru budete tedy vybírat. Každopádně určitě nesmí být hlava dítě výše než je záhlavník (nesmí jej přesahovat) a dítě nesmí být těžší, nebo lehčí než je váhová kategorie autosedačky.

Některé autosedačky jsou připravené i na to, že Vaše dítě poroste. Takové sedačky mají odnímatelné nebo výškově nastavitelné některé části, jako jsou například područky nebo opěrky hlavy. U některých typů, můžete dokonce vyjmout podsedák a sedačka tak Vašemu dítěti bude sloužit ještě o něco déle.

Snadná manipulace

Pro bezpečí Vašeho dítěte byste udělali snad cokoliv. Ale vážně chcete tahat těžkou sedačku, i když to není nezbytně nutné? V dnešní době jsou dostupné odlehčené materiály, které plní svou funkci stejně kvalitně, jako ty těžké. Ulehčete si tedy práci a šetřete energií, kterou můžete věnovat Vašemu dítěti.

Zapomenout pak nesmíte ani na rozměry samotné sedačky. Co horšího se může stát, než že koupíte perfektní autosedačku, ale při prvním použití zjistíte, že se do Vašeho auta vlastně nevejde? Proto si dejte pozor na kompatibilitu sedačky s Vaším autem a nezapomeňte ani na to, že ji třeba někdy budete muset uklidit třeba do kufru.

Údržba povrchu

Uhlídat dítě, aby nezamazalo sebe nebo svoje okolí, je i doma nadlidský úkol. O to náročnější je to v autě, obzvlášť v případě, kdy sedíte za volantem. Proto si dejte pozor i na povrch, který daná autosedačka má. Některé sedačky jsou snadno omyvatelné a ulehčí Vám tak spoustu práce. Jiné mají dokonce odnímatelné čalounění, tak že ho můžete snadno vyprat. Snadno tak sedačku udržíte hezky čistou.

Pohodlí

V neposlední řadě je tu pohodlí Vašeho dítěte. Dbejte na to, aby byla autosedačka vyrobená nejen z praktického, ale také z příjemného materiálu. Měla by být také dostatečně měkká a přizpůsobivá. Nezapomínejte ani na správné nastavení sedačky, které musíte čas od času upravovat, podle toho, jak Vaše dítě roste.

 

Důležité je také dítě v sedačce správně připoutat, ale o tom už se dozvíte více v našem starším článku o usazování dětí v autě.

Nyní znáte několik tipů, na co si dávat pozor. Ale pokud stále ještě tápete ve výběru té nejvhodnější autosedačky, neváhejte se na nás obrátit. Rádi zodpovíme Vaše dotazy a pomůžeme s výběrem.

Jen pro představu jsme sestavili tabulku autosedaček Lionelo, abych jste je mohli porovnat:

Autosedačky LIONELO

Váhové rozpětí / kategorie

Poutání ISOFIX /pásy

Termoregulační vložka Dri-Seat

Rozměry

Norma/Snadart/Certifikát

Polohovatelná do lehu

Jízda v protisměru

OTOČNÁ o 360

Popis

Vajíčko Greet

0-13 Kg

0+

Pásy

 

50x43x67 cm

ECE R44/04

 

ANO

 

Je kompatibilní s kočárky Greet a Mari

Lukas

0-18 Kg

ISOFIX i pásy

ANO

 

R 129 i-size

ANO

ANO

 

Nejbezpečnější autosedačka ve své třídě, která splňuje nejnovější normy.

Liam

0-18 Kg

Pásy

ANO

45,5x51-64x56-63 cm

ECE R44/04

ANO

ANO

 

Jde polohovat do plného lehu jako vajíčko po směru i protisměru jízdy. Ideální do aut bez infixu.

Sander

0-36 Kg

ISOFIX i pásy

ANO

44x52,5-67,5x55-78 cm

ECE R44/04

ANO

ANO

 

Má 4 stupně polohování po směru i protisměru jízdy

Bastiaan

0-36 Kg

ISOFIX i pásy

ANO

47x44x64-81cm

ECE R44/04

ANO

ANO

ANO

Má 2 stupně polohování protisměru jízdy a jeden po směru jízdy. Otáčí je kolem dokola.

Bastiaan RWF

0-36 Kg

ISOFIX i pásy

ANO

46x51x57-80 cm

ECE R44/04

ANO

ANO

ANO

Pásy jsou ukryty v sedačce. Má navíc boční ochranu a větší opěrku hlavy než Bastiaan.

Nico

9-36 Kg

Pásy

 

46,5x45,5x61-71 cm

ECE R44/04

NE

NE

 

Pro sedící děti -  nejde polohovat do lehu, poutá se jen po směru jízdy

Levi One

9-36 Kg

Pásy

ANO

47x48x68-76 cm

ECE R44/04

NE

NE

 

Pro sedící děti -  nejde polohovat do lehu, poutá se jen po směru jízdy

Oliver

9-36 Kg

ISOFIX

 

46x59x55-74 cm

ECE R44/04

ANO

ANO

 

Pásy jsou ukryty v sedačce.

Lars

15-36 Kg

Pásy

 

45-52x68-76 cm

ECE R44/04

NE

NE

 

Pro sedící děti, ideálně od 4 let-nemá 5bod. zapínání, poutá se jen po směru jízdy, nejde polohovat do lehu

Hugo

15-36 Kg

ISOFIX

 

44,5x44x66-82 cm

ECE R44/04

NE

NE

 

Pro sedící děti, ideálně od 4 let-nemá 5bod. zapínání, poutá se jen po směru jízdy, nejde polohovat do lehu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další články:

Autosedačka Lionelo Bastiaan RWF

Kočárek Lionelo Greet

Autosedačka Lionelo Bastiaan

darek

postýlka Lionelo Simon

Lionelo Bell

Autosedačka Levi One

dezinfekcni-gel-50-ml