Usazujete děti v autě správně?

Samotné pořízení autosedačky není všechno. Zákon sice autosedačky do určité váhy a výšky dítěte nařizuje, ale řada rodičů často chybuje v jejich poutání a usazování, přesto že výběru autosedačky věnují hodně úsilí a vybírají podle nejnovějších studií a testů. Podívejme se tedy na nejčastější nešvary

 liam_new_sesja_2

1. Utažení pásů

Pásy by měly být utaženy tak, aby se pod ně vešla maximálně natažená dlaň. Nebojte se toho, že s utaženými pásy se bude dítě cítit nekomfortně, nebo že nebude mít dostatek pohybu. Pokud budou pásy málo dotažené, může při nárazu dojít k tomu, že dítě z autosedačky vyletí.

Dbejte návodu výrobce, aby pásy vedly přesně tak, jak uvádí. Každá sedačka je jiná a jinak se upoutává. Pokud je navíc vhodná pro větší vekové rozpětí, poutá se dle váhy a věku dítěte pokaždé jinak. Pásy by se určitě neměly přetáčet a už vůbec sjíždět z ramen. Výška pásů u 5 bodového zapínání by měla končit těsně nad rameny dítěte. Neměly by ale být ani pod nimi.

7

            A = NE, B = NE, C = ANO

V případě sedaček, které využívají tříbodový systém pásů v autě, je důležité, aby pás procházel přes rameno dítěte, ne kolem krku. Lepší autosedačky pak mívají na uchycení pásů ještě vodící plastové prky.

Autosedačka na 3 bodové zapínání Lionelo Lars 15-36 kg

Dnes již trh nabízí širokou škálu autosedaček. Například autosedačka pro nejmenší děti LIONELO Lukas 0-18 Kg, Carbon, i-Size je certifikována dvěmi prestižními institucemi TUV Rheinland, ECE R129 a splňuje ty nejpřísnější normy EU a je nejbezpečnější autosedačkou ve své třídě při zachování maximálního komfortu pro nejmenší cestující. Sedačky, které jsou certifikována normou ECE R129 musí projít nárazovými testy jenen ze předu, ale také z boku a dle nařízení se už dělají jen na upoutání pomocí systému ISOFIX.

 

Autosedačka Lionelo Lucas 0-18 kg

 

2. Špatné upevnění autosedačky

Před prvním upevněním autosedačky do auta se důkladně seznamte s tím,  jak přesně sedačku upevnit, kudy vést bezpečnostní pásy apod. Manuál bývá nedílnou součástí autosedačky. Nespoléhejte jen  na to, co vám řekl prodejce při nákupu. Informace mohou být neúplné, nebo zavádějící. Pokud nechcete studovat sáhodlouhé manuály, nebo se bojíte, že pásy špatně upoutáte, vsaďte na systém Isofix.

ISOFIX je mezinárodní standard (ISO 13216) ukotvení dětské autosedačky. U systému ISOFIX se výrobcem schválené dětské sedačky propojí s konstrukcí vozu pomocí pevných třmenů. Výhodou systému ISOFIX je jednoduché a pevné ukotvení sedačky ve vozidle.

otočna

Systém isofix autosedačky Lionelo Sander 0-36 kg.

Normované kotevní body systému ISOFIX jsou na krajních sedadlech vzadu. Systém ISOFIX pomáhá spolehlivým propojením sedačky s vozidlem snížit riziko zranění dětí. Součástí volitelné výbavy mohou být kotevní body ISOFIX i pro sedadlo předního spolujezdce, ovšem jen pro ty modely, u kterých je možné deaktivovat airbagy na straně spolujezdce.

 Systém isofix otočné autosedačky Lionelo Bastiaan 0-36 kg, nebo novějšího typu Lionelo Bastiaan One 0-36 Kg

Bezpečnostní pásy musí být ve správné pozici tak, aby zaručovaly správné upevnění sedáku. U autosedaček Lionelo Liam modré tečky přímo na sedačce označují správnou polohu pásů při upevnění sedačky proti směru jízdy a červené tečky správnou polohu pásů při upevnění po směru jízdy

1_7

3. Nevhodná velikost autosedačky/vajíčka

Než děti zvládnou samy sedět měly by používat skořepinu, tzv. vajíčko. Pokud dítě vajíčko přeroste ještě dřív než začne samo sedět, lze volit variantu autosedačky, ve které dítě nemusí sedět, ale je proporciálně větší.

TIP: Autosedačku 0-18 Kg lze volit i dříve než dítě přeroste vajíčko. Autosedačky jsou v autě oproti vajíčku výše, děti z nich více vidí z okna, a některé jsou pak v autosedčce i klidnější než ve vajíčku. Za zvážení stojí i skutečnost, že autosedačky poutané v protisměru na isofix, jsou mnohem stabilnější a bezpečnější jež třeba "jen vajíčka" poutané na pásy v autě.

Ukazatelem výměny vajíčka je hlavička. Jestliže hlava začne přesahovat přes hlavovou opěrku je třeba autosedačku vyměnit za větší. Důležitá je ale také váha dítěte, která by něměla byt větší než je nosnost vajíčka.

 

Lionelo Sander 0-36 kg s isofixem

Starší děti od 9 do 18 kg, které už umí většinou samy sedět, můžou mít autosedačku ve které se sedí, potřebují ale podporu ze všech stran. Když váží mezi 15 až 25 kily, můžete volit autosedačku, která už nemá vlastní pásy a poutá se klasickým tříbodovým systémem. Děti do 36 kg a 150 centimetrů pak používají podsedák, který je vyzvedne do správné výšky pro používání pásů. Pokud nechcete pořizovat několik sedaček naráz, je pro vás ideální volbou autosedačka 4v1 Lionelo Levi One, nebo isofixová sedačka Lorelli Iris 9-36Kg a Lorelli Mars 9-36 Kg

Lionelo One pro děti 9-36 Kg.

4. Příliš oblečení

Nepoutejte dítě příliš oblečené. Zimní období navádí k tomu, abychom dítě poutaly v zimních bundách, nebo kombinézách. Příliš mnoho vrstev by ale mohlo mít vliv na vyklouznutí dítěte z autosedačky při nárazu. Pokud je ve vašem autě příliš zima, je tedy lepší dítě přikrýt raději dekou, nebo pořídit fusak do vajíčka, než dítě poutat příliš oblečené.

 

5. Poloha hlavové opěrky

Dbejte na to, aby výška hlavové opěrky byla nastavena správně. Hlava nikdy nesmí být výš než hlavová opěrka a ramena by se jí neměla dotýkat. U Autosedaček Lionelo, je to místo třeba přesne na obrázku - logu, které je umístěné na středu hlavové opěrky.

 

Lionelo Oliver 9-36 Kg

 

6. Pamatovat na airbag

Když si dítě umístíte na sedačku spolujezdce nezapomeňte mít vypnutý airbag. Pokud vozidlo neumožňuje vyptnutí airbagu u spolujezdce, nepoutejde na tomto místě autosedačku v protisměru jízdy.

7. Hlavová opěrka sedadla v autě

Hlavová opěrka u sedadla by měla být úplně odstraněna, nebo otočena na druhou stranu, pokud se o ni sedačka především pro větší děti opírá.  Autosedačka, která se opírá o zádavou opěrku nesedí a nemusí být správně zajištěna.

8.  Sklopené madlo u vajíčka

Nesklápějte madlo u vajíčka i madlo slouží při nárazu jako obrana. Držák vajíčka brání mimo jiné i tomu, aby byla sedačka vymrštěna proti sedadlu.

 

                                                         Vajíčko Lionelo Noa 0-13 Kg

Další články:

Autosedačka Lionelo Bastiaan RWF

Kočárek Lionelo Greet

Autosedačka Lionelo Bastiaan

postýlka Lionelo Simon

Lionelo Bell

Autosedačka Levi One