Jaký typ autosedečky jsme vybrali a proč

Ještě před narozením dítěte jsme začali řešit otázku, jak jej budeme přepravovat a v čem? Prioritou číslo jedna pro nás jako nastávající rodiče byla bezpečnost a pohodlí dítěte. Z článků na internetu jsme měli načtené, že do porodnice a auta bychom měli mít vajíčko, a že dítě máme minimálně do 15 měsíců přepravovat v protisměru jízdy kvůli krční páteři, a doposud nezpevněným svalům, které ji drží.

3_1920x1080-3

Vzhledem k tomu, že se kvůli kulatému tvaru vajíčka nedoporučuje mít v nich miminka moc dlouho, nedokupovali jsme ani "přechodky", díky nimž šlo vajíčko nacvaknout do kočárku. A nebylo to ani potřeba, z auta do domu jsme vajíčko nosili a na nákupy ho jednoduše položili na vozík. Naše vajíčko mělo polyesterový potah, takže jsme hodně používali alespoň bavlněnou plínku, kterou jsme mu dávali pod hlavu, ale celkově to nebylo nic moc a zkoušeli jsme později na internetu najít bavlněný potah na vajíčko.

dri seat

Po 3 měsících jsme vajíčko museli dát pryč. I když nám "nevyčuhovala" hlava, ani jsme nepřesáhly nosnost vajíčka, což je signál k tomu, abychom vyměnili vajíčko za autosedačku, malému se v ní jednoduše už nelíbilo. Ve vajíčku ležel moc nízko a neviděl z okénka a neustále plakal.

Na D-testu jsme proto vybrali nejlépe hodnocenou autosedačku 0-18 Kg na pásy a tu jsme usadili v autě. I na pásy byla docela stabilní, určitě byla bezpečná, ale potahy v ní vůbec nebyly funkční. Malej se nám v ní potil a i po hodině jízdy jsme jej vytahovali ze sedačky s mokrými zády. Začali jsme tedy hledat funkční potahy, které ale zvlášť nešly sehnat.

Našli jsme autosedačku Lionelo Sander 0-36 Kg s funkční Dri-set vložkou a Isofixem. Šla poutat po směru i protisměru, Isofix výborně fixoval autosedačku a šla polohovat do lehu, což jsme potřebovali, protože v 1 roce ještě dítě nemá pevnou páteř a mělo být v autosedačce ještě stále v pololehu.

sander 1601x500

Po čase (to už malej uměl seděl) jsme pořídili ještě jednu LIONELO LEVI 9-36 Kg. Nešla položit do lehu, ale pro potřeby našich rodičů,  kteří si vozili malého jen do vedlejšího města (15 min jízdy), plně postačila. Dlouho nám vydržela a taktéž měla termoregulační vložku.

Asi ve 2 letech malého jsme objevili otočnou autosedačku Lionelo Bastiaan RWF 0-36 Kg a ihned jsme ji vyměnili za Sander. Vzhledem k tomu, že malej měl asi 12 kilo, tak se nám do té původní autosedačky, hůře vkládal bokem přes sedačku. U otočné autosedačky tak tento problím odpadal. Také měla velmi příjemný potah na dotek a oproti Bastiaan 0-36 Kg velmi hlubokou opěrku hlavy.

1302

Co bychom tedy po těchto zkušenostech doporučili?

  • Pro miminko určitě vajíčko, budete jej hodně nosit, ale s termoregulační Dri-seat vložkou. Miminka se velmi snadno zpotí a nespokojené miminko může cestování hodně znepříjemnit.
  • Od 4 měsíců do 3 let, s polohovatelnou sedačkou do lehu, protože takto malé děti by minimálně do 1 roku neměly sedět a hodně v autě spinkají. Pro auta bez Isofix, třeba Liam 0-18 Kg (není třeba za něj platit když ho nemáte), nebo s Isofixem Lukas 0-18 Kg s podpěrnou nohou (do 15 měs, nebo min 18 Kg budete jezdit v protisměru a pořádné fixace autosedačky je lepší).
  • Od 1 - 6 let. Sander 0-36 Kg, pokud chcete autosedačko co déle vydrží- je prostornější a jde položit do lehu, nebo otočnou Lilonelo Bastiaan RWF 0-36 Kg, či Caretero Mokki 0-36 Kg. Horní hranice je spíše orientační, děti od 5 let většinou už sedačku „kulatější“ noc nechtějí resp. se jim v nich nelíbí a tak plynule přejdete na autosedačku bez pásů 15-36 Kg
  • Na Krátké cestování bych volila pro sedící děti, tj. asi od 1,5 roku Levi One 9-36 Kg. Většinou si ji kupují prarodiče, či rodiče do druhého auta. Jsou multifunkční a vhodné i pro několik generací.
  • Pro děti 4 - 12 let bych vybrala autosedačku HUGO 15-36 Kg s Isofixem, nebo Lars 15-36 Kg na pásy v autě. Větší děti už poutáte pásy z auta přímo přes tělo. Lepší je volit sedačky s opěrkou zad. Samostatný podsedák by sice stačil, ale tyto autosedačky s pěrkou zad mají boční ochranu a pokud Vám dítě usne, tak se může si o opěrku hlavy opřít hlavu. Navíc jsou rozložitelné, takže i ten podsedák zle z této autosedačky oddělit a používat i zvlášť.

Na závěr bych chtěla říci, že pokud máte Isofix v autě, určitě bych volila spíše autosedačku s Isofixem. Autosedačka s ním pevněji drží v autě a hlavně jakmile začnete dítě poutat přes tělo na pásy v autě, tak už nebudete mít na co upevňovat tu autosedačku. Bude volně postavená na sedačce v autě, nebo ji bude jistit jen Top-theterem zhora.

otočna_1

 

Další články:

Autosedačka Lionelo Bastiaan RWF

Kočárek Lionelo Greet

Autosedačka Lionelo Bastiaan

 

 

postýlka Lionelo Simon

Lionelo Bell

Autosedačka Levi One