5 triků, které by měl znát každý rodič, aby jeho dítě lépe spalo

Každé dítě dokáže občas pořádně potrápit, ale když konečně usne, je z něj hotový andílek. Ale jak na to, když ho musíte každý večer přemlouvat, aby šlo do postele? Nebo se snad v noci často budí? Ani jedno nepřispívá ke kvalitnímu spánku a dítě je pak celý den nevyspalé a mrzuté. Proto pro Vás máme 5 základních triků, díky kterým bude Váš poklad klidně spát a probouzet se spokojený a plný energie.

sven_plus_sesja_4 png

  1. Spací pravidla

Důležité je nastavit pravidla a čím dříve, tím lépe. Proto Vaše dítě už od miminka dávejte spát pravidelně. I když to zpočátku nemusí hned vycházet, neztrácejte trpělivost a vydržte. Když si dítě jednou zvykne na pevný režim, bude ho vyžadovat samo i nadále. A pak když padne konkrétní hodina, bude připravené a natěšené do postýlky. Jeho tělo si totiž zvykne na pravidelný odpočinek a v danou dobu se samo začne zklidňovat a připravovat na spánek. Vaše děťátko pak spokojeně odpadne do postýlky a nerušeně spát až do rána.

Dalším dobrým pravidlem může být i místo, kde dítě spí. Mělo by mít vlastní postel a nezvykat si na neustálou přítomnost rodičů. Pokud nechce usínat samo, můžete třeba nechat otevřené dveře do pokojíčku nebo si k němu na chvíli sednout. Samozřejmě záleží i na věku Vašeho dítěte, ale pokud si jednou zvykne spát v posteli s Vámi, bude to vyžadovat pořád. A snažit se ho to odnaučit, Vám dá dost zabrat.

  1. Kvalitní lůžko

Zapomínat byste neměli ani na kvalitu postele. Můžete si říkat, že dítě je malé a lehké a vyspí se téměř na čemkoliv, ale opak je pravdou. Už od narození by mělo spát na kvalitní matraci. Nejen, že se mu bude lépe spát a snáze usínat, ale můžete předejít i případným problémům, které se mohou objevit až v pozdějším věku.

  1. Teplota v místnosti

Sami dobře víte, že v přetopené místnosti se špatně usíná, ale když Vám zuby drkotají zimou, také to není ono. Nezapomínejte na to ani u Vašeho dítěte a vytvořte mu ideální teplotu na spaní. Ta by měla být přibližně o dva nebo tři stupně nižší než teplota, kterou máte v bytě během dne. Vzduch v místnosti by také neměl být vydýchaný.

  1. Vhodné jídlo a pití

Celý den byste se samozřejmě měli starat o to, co Vaše dítě pije a jí. Odpoledne nebo navečer však zbystřete svou pozornost ještě o něco víc. Vyvarujte se těžkým jídlům a sladkostem. Cukr je rychlým zdrojem energie a tu před spaním přece probouzet nechcete. Stejně tak dětem omezte sladké nápoje a nezapomínejte ani na kofeinu, který se může schovávat například v bonbonech nebo v ledovém čaji.

  1. Dostatek pohybu

Posledním a možná nejúčinnějším trikem, jak dětem zajistit kvalitní spánek, je rozhodně pohyb. Dostatek fyzické aktivity během dne je nejlepším pomocníkem pro rychlé usínání. Pro kvalitní spánek není nic lepšího než aktivně strávený den, který si děti užijí, příjemně je unaví a navíc jim přispěje i k pevnějšímu zdraví.

Další články:

Autosedačka Lionelo Bastiaan RWF

Kočárek Lionelo Greet

Autosedačka Lionelo Bastiaan

postýlka Lionelo Simon

Lionelo Bell

Autosedačka Levi One

dezinfekcni-gel-50-ml