3 zásady pro snadné cestování autem s dětmi

Lámete si hlavu nad tím, jak nejsnáze cestovat s malými dětmi? Ať už vozíte děti denně do školy a do školky nebo se chystáte na delší cestu, držte se těchto třech základních bodů. Uvidíte, že to nebude žádná katastrofa a cesta Vám i Vašim dětem příjemně uteče.

nico_sesja_new_2

 

  1. Dodržujte bezpečnostní pravidla

Základem všeho je bezpečnost a bez vhodné autosedačky se prostě neobejdete. Ale pozor, tím to nekončí! Nejen že musí být bezpečná, ale také ji musíte důkladně připevnit. Proto si s tím dejte na čas a důkladně prostudujte návod. Pokud nemáte v rodině víc aut, mezi kterými byste sedačku střídali, tak ji s největší pravděpodobností budete připevňovat jen jednou. A bezpečí Vašeho dítěte za to přece stojí!

Pokud máte sedačku zvládnutou, dále se zaměřte na bezpečnostní pásy. Některé autosedačky, především ty pro nejmenší, mají vlastní pásy. S těmi je to o něco jednodušší. Jestli ale autosedačka vlastní popruhy nemá, měla by mít alespoň tzv. vodítka, která pomohou vést pás ve správných místech tak, aby Vaše dítě chránil, ale zároveň je zbytečně neomezoval nebo dokonce neškrtil. Ať už používáte jedny nebo druhé pásy, věnujte jim dostatek času a pozornosti.

Když je Vaše dítě bezpečně usazené a připoutané, můžete vyrazit. Ale ani během cesty nezapomínejte předcházet nebezpečí. To, že máte jezdit opatrně, snad není ani nutné zmiňovat. Důležité je však připomenout, že pokud sedíte za volantem, neměli byste se nechat zbytečně rozptylovat a věnovat dítěti přespříliš pozornosti. Neznamená to, že ho máte úplně ignorovat, ale podávat mu hračky nebo ho krmit, není během řízení Vaší prioritou. Pokud něco opravdu potřebuje, raději zastavte. Nic Vám neuteče, a i kdyby ano, nestojí to za riziko, které podstupujete sníženou pozorností za volantem.

Pokud sedí Vaše dítě v protisměru jízdy a rádi by jste na něj i ze předu viděli. Pořiďte si zrcátko, které jde připevnit k opěrce sedadla. Existují dokonce i ty osvětlené, takže si prostor můžete prosvětlit a dítě tak uvidítě i když se setmí.

product-9276 fotelik-samochodowy-0-18-kg-lionelo-lukas-carbon-01

Osvětlené zrcátko pro pozorování dítěte

Nejbezpečnějsí autosedačka Lukas R129, I-size s podpůrným ramenem.

 

  1. Dopřejte mu pohodlí

Další zásadou pro snadnější cestování je pohodlí. Pokud se bude Vašemu dítěti dobře sedět, bude také klidnější. Už jsme zmínili, že špatně zapnuté pásy mohou škrtit nebo tlačit. Dítě pak může žadonit o odpoutání, aby mělo více pohodlí a větší dosah. Nenechte se však přemluvit. Raději zastavte a pás upravte. Pohodlí je důležité, ale nesmí být na úkor bezpečí.

Proto je opět důležitý výběr autosedačky. Nespokojte se s jakoukoliv sedačkou, ani pokud ji od někoho dostanete jako dárek. Sice Vás to možná vyjde levněji, ale pokud Vašemu dítěti nebude sedět, tak si rozhodně nepomůžete. Výsledkem bude mrzuté dítě, které Vám to dá zaručeně pocítit.

A i když nevezmete za vděk cizí sedačkou, nezapomínejte, že Vaše dítě neustále roste. Proto je čas od času důležité znovu zkontrolovat všechny prvky sedačky a pokud Vám dítě povyrostlo, musíte ji podle toho náležitě upravit.

K lepšímu pohodlí může přispět také rozpoložení dítěte. Pokud ho přimějete, aby se na cestu těšilo, pojede se Vám s ním mnohem snáze. Pomoci k tomu může například malá svačina v podobě oblíbeného ovoce, zeleniny nebo jiné drobnosti na křoupání. Těšit se může i na cíl Vaší cesty. Pokud zrovna nejedete k doktorovi, kterého se bojí, můžete ho nalákat na něco malého, co mu v obchodě koupíte, nebo třeba na setkání s prarodiči, které dlouho nevidělo.

     
1302 levi_one_sesja_3 skut
Lionelo Batiaan 0-36 Kg otočná 360° Lionelo Levi One 4v1 0-36Kg Lionelo Sander 0-36 Kg polohovací
  1. Nezapomínejte na zábavu

Poslední zásadou je dostatek zábavy. Dítě, které se v autě nudí, je hotovou pohromou. Pokud ho adekvátně nezabavíte, nenechá Vás v klidu řídit a může dojít k neštěstí. Dopřejte mu tedy prostor pro hraní. Vezměte mu sebou oblíbenou hračku nebo dokonce pořiďte novou, která bude jenom na cesty, a tudíž se na ní bude víc těšit.

Může si také například kreslit, lepit do sešitů samolepky nebo prohlížet knížky. A jestli už je starší a nemá problém se čtením v autě, vezměte mu na cestu knížku. Spoustě dětí se však dělá v autě špatně. Proto jsou vhodnější například audio knihy nebo oblíbené písničky.

A pouště si je může dokonce samo na tabletu, který oplývá i dalšími, téměř nekonečnými možnostmi zábavy. A pokud zrovna nechcete poslouchat to co Váš poklad, pořiďte mu vlastní sluchátka. Budete mít klid na řízení a Vaše dítě je zaručeně ocení.

product-1218

product-2919

foto_add-21457

Organizér na sedačku auta

Stínítko do auta - roleta Cars

Bavlněný polštář

  

Další články:

Autosedačka Lionelo Bastiaan RWF

Kočárek Lionelo Greet

Autosedačka Lionelo Bastiaan

 

 

postýlka Lionelo Simon

Lionelo Bell

Autosedačka Levi One

dezinfekcni-gel-50-ml